Beste leden,
Wat gaat ons 2022 brengen?
Het is afwachten, maar enig optimisme is wel op z’n plaats, gezien de recente berichten over versoepelingen van de coronamaatregelen.
Wij gaan in ieder geval, uiteraard nog wel onder voorbehoud, een mooi jaarprogramma van activiteiten maken.
Zoals eerder aangekondigd gaat de herdenking van het Rampjaar 1672, 350 jaar geleden, een belangrijke rol spelen bij de geplande lezingen en excursies dit jaar. Wij begonnen vorig jaar als opmaat met een kleine excursie naar Nieuwpoort, dat later onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie werd, die zo’n belangrijke rol speelde bij de strijd tegen de coalitie van Engeland, Frankrijk, Münster en Keulen. Terwijl Engeland klaar lag met een vloot in de Noordzee, trokken de andere 3 coalitiepartners vanuit het oosten ons land binnen. In het hele land brak paniek uit. Op zee had Michiel de Ruyter de zaak goed onder controle, hij kon de Engelsen een gevoelige slag toebrengen. Het landleger was echter verwaarloosd. De net aangestelde kapitein generaal Willem III kon weinig doen en moest het leger ten westen van Utrecht terugtrekken. Gelukkig was de Waterlinie net op tijd in werking gesteld, waardoor het Franse leger tot stilstand werd gebracht. De inwoners van de provincie Utrecht hadden het echter heel zwaar. Huizen, boerderijen en kerken gingen geregeld in vlammen op. In 1673 keerden de kansen. De Waterlinie, die vanaf Muiden tot aan Gorinchem en Heusden het land onder water zette, had zijn waarde bewezen. Willem III kreeg het leger op orde en wist in het buitenland steeds meer bondgenoten te winnen. Hij ontpopte zich als het gezicht van het Europese verzet tegen Lodewijk XIV. Zowel vloot als landleger behaalden in 1673 beslissende overwinningen. Bovendien had Lodewijk XIV zijn legers elders nodig. Eind 1673 verlieten de Fransen de provincie Utrecht en in 1674 als laatste ook Gelderland.
De moord op de gebroeders de Witt, gepleegd midden in het Rampjaar 1672, is één van de zwartste bladzijden uit de Gouden Eeuw. Interessant is nog steeds de vraag welke rol Willem III speelde in deze tragedie.
Genoeg dramatische gebeurtenissen om dit jaar via lezingen en excursies kennis van te nemen.
Het programma, uiteraard onder voorbehoud, ziet er dit jaar daarom zo uit:
Op 30 maart is de Algemene Ledenvergadering. Gevolgd door een lezing van Chris Will, kenner van de Oude en Nieuwe Hollandse waterlinie.
Op 14 mei vindt de voorjaarsexcursie naar Naarden
plaats. Een belangrijke vestingstad in de Oude Waterlinie.
Later ook opgenomen in de Nieuwe Hollandse Waterlinie, als onderdeel van de Stelling van Amsterdam.
De najaarsexcursie zal plaatsvinden naar Dordrecht.
Oudste stad van Holland en geboorteplaats van de gebroeders de Witt.
De najaarslezing zal als thema de betekenis van de gebroeders de Witt hebben.
Ook is het dit jaar weer de bedoeling een kleine excursie te plannen.
Ralf Krämer
FINANCIËN
Binnenkort ontvangt u een uitnodiging om de contributie voor 2022 te betalen.
De Algemene Ledenvergadering heeft vorig jaar besloten om met ingang van dit jaar de jaarlijkse contributie op € 18,00 te zetten
Oproep Vrijwilligers
Hebt u er weleens bij stilgestaan hoe leuk het is om vrijwilligerswerk voor de Historische Vereniging te doen? Bezig zijn met geschiedenis, met ons erfgoed, geeft voldoening en plezier. Onze vereniging heeft verschillende werkgroepen.
De Werkgroep Activiteiten, die wordt gecoördineerd door Johan Teuben (
De Werkroep Monumenten wordt gecoördineerd door Ingrid van der Chijs (
De Werkgroep Redactie staat onder leiding van Rob de Graaff (
Ben je bekend met en heb je hart voor de geschiedenis van ‘Het Land van Vianen’ en vind je het leuk om een bijdrage te leveren aan het toegankelijk maken van historische bronnen en/of het schrijven van een artikel, laat het ons weten.
Het delen van ideeën voor artikelen of op een andere wijze inbreng geven aan de redactie is uiteraard ook van harte welkom.
Verder wordt er nagedacht over het oprichten van een Werkgroep Genealogie. Er komen nogal eens ‘stamboomvragen’ binnen. Ook zou het fotoarchief t.z.t. geordend moeten worden. De op te richten werkgroep is het aandachtsveld van Hans Kluit (
Heb je belangstelling? Neem contact op met Johan, Ingrid, Rob of Hans.
VRAGEN AAN DE VERENIGING
De Stichting Menno van Coehoorn, die zich inspant voor het behoud van militair erfgoed in Nederland en op dit moment objecten inventariseert die te maken hebben met de Koude Oorlog (1945-1989), vraagt ons of wij interessante objecten in Vianen en omgeving kunnen noemen.VIANEN TIJDENS DE KOUDE OORLOG
Het gaat om voorzieningen getroffen met het oog op een mogelijke invasie. Contactpersoon: Roel Mulder : 06-12721871.
DE OUDE LEKBRUG
Gert Jan Luijendijk zou de oude Lekbrug in woord en beeld willen behouden en denkt aan het maken van een herinneringsboek. Hij roept een ieder die een verhaal dan wel een serie foto’s wil delen, contact met hem op te nemen.