Beste leden,
We gaan alweer richting het zomerreces.
In het eerste half jaar hebben we in het kader van ‘1672’ mooie dingen gedaan: na de Algemene Leden Vergadering, eind maart, was er de interessante lezing van Chris Will over de Oude Hollandse Waterlinie. In mei hebben we Naarden, de mooiste vestingstad van Nederland, bezocht en recentelijk, in het kader van de kleine excursies, kasteel Amerongen dat het Rampjaar wel heel dramatisch beleefde maar als een feniks 5 jaar later weer oprees en nog steeds behoort tot een van de mooiere kastelen van Nederland.
U kunt via de verslagen die Rob de Graaff van de excursies heeft gemaakt nog even nagenieten (zie excursieverslagen Naarden Vesting, 14 mei 2022 en excursie Amerongen 11 juni 2022 elders op de website).
We zijn natuurlijk ook alweer bezig met de najaarsactiviteiten.
Zo is de planning om 17 september een excursie naar Dordrecht te organiseren. 1672 was ook voor de gebroeders de Witt een Rampjaar. Dordt was hun domicilie, de oudste stad van Holland en zeker waard bezocht te worden in het kader van het Rampjaar. Ook de najaarslezing heeft de gebroeders de Witt als thema.
Voor de excursie naar Dordrecht denken we aan het volgende programma: na de gebruikelijke koffie met gebak een stadswandeling door het oude Dordt met als belangrijk thema ‘de gebroeders de Witt’, vervolgens een heerlijke lunch en dan een vrij programma, waarin u het Hof van Nederland kunt bezoeken. Een museum op de plek waar in 1572, tijdens de eerste Vrije Statenvergadering (Willem van Oranje) de basis werd gelegd voor de Vrijheid van Nederland en waar in 1618 de Synode van Dordrecht plaats vond (Maurits), die een einde probeerde te maken aan de godsdienstige controverses in de Republiek. Ook werd toen de opdracht gegeven voor een zo getrouw mogelijke vertaling van de Bijbel (Statenbijbel).
Of een bezoek aan het Dordrechts Museum, een van de oudste musea van Nederland, met een zeer gevarieerde collectie van oude, moderne en hedendaagse kunst.
Of het Dordts Patriciershuis met een stel volledig ingerichte stijlkamers. Ook de Grote Kerk Dordrecht is zeer de moeite waard. De kerk heeft een belangrijke rol gespeeld bij de Dordtse Synode. Daarnaast is een uurtje shoppen natuurlijk ook mogelijk. Voor de najaarsexcursie naar Dordrecht moeten we natuurlijk bus, catering en stadswandeling reserveren, vandaar dat we moeten weten hoe groot de interesse is.
We vragen u daarom aan te geven of u interesse heeft in deze excursie.
Dus graag uiterlijk 2 juli bij het secretariaat (
heeft 17 september mee te gaan naar Dordt.
Ralf Krämer
--------------------------------------------
INFORMATIE EN VRAGEN VOOR
DE LEDEN VAN DE VERENIGING
--------------------------------------------
G.T. van Boogaertman en familie
Jochems
De heer Nico Bogerd doet onderzoek naar nakomelingen van G.T. van Boogaertman en familie Jochems. Mocht er interesse zijn dan kunt u zijn facebook-pagina of website bezoeken, zie hieronder:
Mijn zoektocht naar de nakomelingen van Gijsbert T. in den Boogaertman (1540) uit Schoonrewoerd, heeft mij bij de familie Jochems uit Vianen gebracht. In het KONTAKT voor Vianen heeft op 17 november 2020 een artikel over mijn zoektocht gestaan. Op mijn Facebookaccount “Bogerd Genealogie” en op mijn website “bogerdgenealogie.jouwweb.nl” heb ik een eerste verhaal opgenomen.
Met vriendelijke groet,
Nico Bogerd
Museum Warsenhoeck vraagt informatie over strenge winters en een bevroren LEK
In Museum Warsenhoeck bestaat het voornemen komende winter een expositie in te richten met als thema “IJS op de LEK”.
De Historische Kring Nieuwegein heeft een aantal documenten en ook fotomateriaal dat in deze expositie past, gedeeltelijk ook afkomstig uit het opgeheven Museum Vreeswijk. Dat materiaal wordt op dit moment geïnventariseerd. Maar we verwachten dat aanvulling welkom zal zijn. Bij voorbeeld ten aanzien van de jaren (welke?) dat mensen de dichtgevroren Lek konden oversteken en de schipbrug in de haven lag. En ook over de rol van sleepboten en ijsbrekers in het bevaarbaar houden van de Lek. Verhalen over schrijnende armoede in winters zullen er zeker zijn, maar die hebben we nog niet gevonden. Daar zullen we ook blij mee zijn.
Ons verzoek is het mogelijk te maken contact te leggen met diegene(n) in uw vereniging die over informatie beschikken rond dit thema. Wilt u ons svp contactgegevens sturen van iemand met wie wij hierover contact kunnen opnemen.
Bij voorbaat dank namens de Expositiewerkgroep Museum Warsenhoeck en de Historische Kring Nieuwegein, tekenend
Frank Seller
M 06 1907 4816
T 030 60 60 709